Κάθε άνθρωπος έχει ένα όνομα. Μερικές φορές ακόμη και τα ζώα έχουν όνομα. Αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο. Λέγοντας βέβαια όλο, δεν εννοούμε και το Αφγανιστάν… Στη χώρα που οι γυναίκες φορούν ακόμη μπούρκα,  οι άντρες το σκέφτονται  κάπως διαφορετικά:  οι άνθρωποι , ναι,  έχουν ονόματα – οι γυναίκες πάλι, όχι.

Ads

Υπάρχει κάποια λογική: Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δεν έχουν καν πρόσωπο. Κι αφού δεν έχουν πρόσωπο, δεν χρειάζεται να έχουν και όνομα. Στο πιστοποιητικό γεννήσεως δεν αναφέρεται το όνομα της μητέρας ενώ στα προσκλητήρια γάμων δεν αναφέρεται  το όνομα της νύφης παρά μόνο του πατέρα της και του γαμπρού. Στην κοινωνία του Αφγανιστάν, το γυναικείο όνομα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται δημοσίως. Η γυναίκα είναι μόνο η κόρη, η μητέρα ή η σύζυγος του Τάδε. Το να την αναφέρει κανείς με το όνομά της σηκώνει παρεξήγηση, θεωρείται κανονική προσβολή.

Κι ενώ η κοινωνία του Αφγανιστάν έχει τους [απάνθρωπους] κανόνες της, έρχεται τώρα μια ομάδα από θαρραλέες αφγανές που διεκδικούν το δικαίωμά τους να έχουν προσωπικό όνομα, με μια καμπάνια που δημιούργησαν στο twitter με το hashtag #WhereIsMyName.

Η Safiqeh Mohseni, μία από τις δημιουργούς της καμπάνιας, λέει ότι ο στόχος της είναι να σπάσει το ταμπού της αναφοράς του γυναικείου ονόματος. Χιλιάδες αφγανές και αφγανοί , δημοσιογράφοι, συγγραφείς, μουσικοί συστρατεύθηκαν στην καμπάνια δημοσιεύοντας  τα ονόματα των γυναικών της οικογένειάς τους σε twitter και facebook. Καλλιτέχνες, μέλη του Κοινοβουλίου, Ανώτεροι Αξιωματούχοι υποστηρίζουν με τη σειρά τους την καμπάνια.

Ads

Ο πολύ δημοφιλής αφγανός τραγουδιστής Farhad Darya  όχι μόνο υποστήριξε την καμπάνια ποστάροντας μια φωτογραφία μαζί με τη σύζυγό του με τα ονόματα και των δύο: «Farhad και Sultana Darya» αλλά επιπλέον, έστειλε το μήνυμά του λέγοντας ότι πάντοτε επέλεγε να αναφέρει τη σύζυγο και τη μητέρα του με τα ονόματά τους στις συναυλίες και τις συνεντεύξεις του.

Το BBC μίλησε με αρκετές Αφγανές που υποστηρίζουν την καμπάνια. Μία από αυτές είναι και η Tahmina από την Καμπούλ που δήλωσε: «Είμαι μια γυναίκα και ένας άνθρωπος καταρχήν και μετά η κόρη, η αδερφή, η σύζυγος ή η μητέρα κάποιου. Θέλω να με φωνάζουν με το όνομά μου. Κουράστηκα να με καλούν με το όνομα κάποιου άλλου στο σχολείο, στο σπίτι, στην αγορά, παντού». 

image

Tahmina

H Talaya από το Herat συμπληρώνει: «Η ταυτότητα της γυναίκας δεν αναφέρεται ούτε στην κηδεία της, το όνομα δεν γράφεται καν στα κηδειόχαρτα, δεν αναγράφεται ούτε και στον τάφο της, οι γυναίκες μένουν χωρίς ταυτότητα ακόμη και μετά τον θάνατό τους». 

image

Talaya

Η ακτιβίστρια Bahar Sohaili, ένθερμη υποστηρίκτρια της καμπάνιας, δηλώνει: “Η κοινωνία μας είναι γεμάτη από αδικίες εναντίον των γυναικών, βασικά, τα πάντα είναι ταμπού για τις γυναίκες! Με αυτήν την καμπάνια στοχεύουμε στο να αλλάξουμε τα πράγματα για τις γυναίκες και τα social media μας άνοιξαν ένα παράθυρο για τη νέα γενιά του Αφγανιστάν».