Την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, λαμβάνοντας περισσότερες από 355 έδρες -σε σύνολο 577 εδρών- βάσει των exit poll, εξασφαλίζει το κόμμα La Republique En Marche (LREM) του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το κεντροδεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» λαμβάνει από 97 έως 130 έδρες.

Το κεντροαριστεροό Σοσιαλιστικό Κόμμα από 27 έως 49, το κόμμα της Αριστεράς «Ανυπότακτη Γαλλία» από 10 μέχρι 30 έδρες και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν από 4 έως 8 έδρες.

Την πιο χαμηλή πρόβλεψη δίνει η Ipsos, που προβλέπει 355 έδρες για την προεδρική παράταξη. Η Kantar δίνει 360 έδρες, ενώ η Elabe εκτιμά πως ο συνασπισμός Μακρόν-Μαϊρού θα έχει από 415 έως 445 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση.

Ads

«Εξασφαλίζουμε μία καθαρή πλειοψηφία , αλλά ταυτόχρονα οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέρ.

Άγνωστος πριν από τρία χρόνια, ο Μακρόν εξελέγη στις 7 Μαΐου στα 39 του χρόνια πρόεδρος της χώρας και σήμερα κέρδισε το τελευταίο του στοίχημα, τον έλεγχο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. 

Η αποχή εκτιμάται περίπου στο 57-58%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την 5η Γαλλική Δημοκρατία. Το ιστορικό ρεκόρ εξηγείται, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο, από την βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Φιλίπ: Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή

• Μελανσόν: Θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα σχέδια του Μακρόν

• Λεπέν: Η αποχή αποδυναμώνει τη νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δηλώνοντας ότι το κόμμα και η Αριστρά πρέπει να αλλάξουν.