Νέους συσχετισμούς ισχύος στην αρένα των media, ανακάτεμα της «τράπουλας» στην αγορά των καναλιών και των εφημερίδων, αλλά και ερωτήματα για τον τελικό στόχο του Ιβάν Σαββίδη διαμορφώνει η απόκτηση του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ads

Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας των περιουσιασκών στοιχείων του ΔΟΛ – εάν επικυρωθεί και μετά τη διαδικασία των αναμενόμενων ενστάσεων – δίνει στον όμιλο Μαρινάκη το 22% του Μega, καθώς επίσης και την ιδιοκτησία των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «Τα Νέα» , των ιστοσελίδων IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR, του ραδιοφωνικού σταθμού BHMA.FM, το  50% των μετοχών της IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ και το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής ΑΡΓΟΣ.

Από το άνοιγμα δε των τελικών προσφορών καθίσταται σαφές ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στη μάχη με σαφή πρόθεση απόκτησης του ΔΟΛ – και κυρίως του ποσοστού του στο Mega – δίνοντας το ποσό των 22, 892 εκατομμυρίων ευρώ. Στον αντίποδα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ερωτήματα για το εάν ήταν εξίσου ισχυρή η πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο του Mega, καθώς η προσφορά του ήταν θεαματικά κατώτερη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, μέσω της εταιρίας Dimera, πρόσφερε 11,926 εκατομμύρια ευρώ για τον ΔΟΛ. Με δεδομένο ότι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε πρόσφατα το 19,6% του Mega από τον Φώτη Μπόμπολα δίνοντας 5 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται να αποτίμησε το σύνολο των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ πέραν του ποσοστού στο Mega περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ – αποτίμηση που ήταν αναμενόμενο πως θα καθιστούσε την υποψηφιότητά του αδύναμη.

Ads

Τα ερωτήματα για την τακτική που ακολούθησε ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είχε δηλώσει δημόσια ότι σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο του Mega, ενώ δημοσιεύματα του Τύπου τον έφεραν ακόμη και σε αναζήτηση συμμαχιών με τον έτερο μεγαλομέτοχο του καναλιού, τον όμιλο Βαρδινογιάννη.

Μετά τη σημερινή δημοπρασία όμως το σκηνικό αλλάζει, καθώς η μετοχική σύνθεση του Mega διαμορφώνεται πλέον ως εξής:

  • Όμιλος Βαρδινογιάννη: 37%
  • ΔΟΛ (Ομιλος Μαρινάκης): 22,11%
  • Ιβάν Σαββίδης): 19,6%
  • Πήγασος: 13%

Με αυτή τη μετοχική σύνθεση, στα σενάρια της επόμενης ημέρας επανέρχεται το ενδεχόμενο εξαγοράς του Πήγασου από τον Ιβάν Σαββίδη. Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό του επιχειρηματία στο Μega θα ανέβει στο 32,6% δίνοντάς του στάτους blocking minority, δηλαδή του μετόχου μειοψηφίας που μπορεί όμως να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του Mega τον καθοριστικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει η πλευρά Βαρδινογιάννη και το ποιές ή ποια συμμαχία θα επιλέξει. Οι πληροφορίες φέρουν ήδη τον όμιλο Βαρδινογιάννη να τελεί σε σύγκλιση με την πλευρά Μαρινάκη, ενώ παραμένει άγνωστο εάν είχε σχέση και με την έτερη προσφορά που υποβλήθηκε για τον ΔΟΛ, ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ από την κυπριακή εταιρία Vegata Holdings. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες πίσω από την εν λόγω εταιρεία βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης.