Όταν οι ναζί άκουσαν τον Mohammed Amin al Husseini να καλεί τους Άραβες, «σκοτώστε τους Εβραίους όπου τους βρίσκετε», ήξεραν ότι βρήκαν ένα άλλοθι για την φρικτή ιδεολογία τους.

Ads

Ο Χίτλερ πίστευε ότι οι Μουσουλμάνοι θα μπορούσαν να χειραγωγηθούν ώστε να μετατραπούν σε ένα ισχυρό εργαλείο για τους ναζί. Εν πολλοίς έκανε λάθος και η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων πολέμησαν εναντίον της Γερμανίας.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός, μια ολόκληρη μεραρχία, χειραγωγήθηκε όντως από τον σφοδρό αντισημιτισμό των τζιχαντιστών.

Ο βασικός τζιχαντιστής ήταν ο al-Husseini, «Μεγάλος Μουφτής» της Ιερουσαλήμ και ο υψηλότερος μουσουλμάνος πολιτικός ηγέτης στην Παλαιστίνη. Ήταν σφοδρός αντισημίτης, με ιστορία οργάνωσης επιθετικών ενεργειών εναντίον εβραϊκού πληθυσμού στην Μέση Ανατολή. Επίσης, είχε τακτική προπαγανδιστική εκπομπή σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που ελέγχονταν από τους ναζί.

Ads

Ο Al-Husseini είπε στον Χίτλερ ότι οι Άραβες έχουν τους ίδιους εχθρούς με τους ναζί: Τους Εβραίους, τους Άγγλους και τους Ρώσους. Σύμφωνα με την γερμανική ηχογράφηση της συνάντησής τους, ο Al-Husseini είπε πως οι Μουσουλμάνοι, υπό την καθοδήγησή του, «είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την Γερμανία με όλη την καρδιά τους και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στον πόλεμο, όχι μόνο με πράξεις δολιοφθοράς και υποκίνησης επαναστάσεων, αλλά, επίσης, με τον σχηματισμό μιας Αραβικής Λεγεώνας».

Ο Χίτλερ του ανέθεσε την στρατολόγηση Βοσνίων Μουσουλμάνων από τους οποίους προέκυψε η 13η Ορεινή Ταξιαρχία των Waffen SS, η πρώτη μη γερμανική ταξιαρχία SS. Γεγονός το οποίο ερχόταν σε αντίθεση με την ναζιστική αφήγηση της «φυλετικής καθαρότητας», με τον Χίτλερ να γράφει στο «Mein Kampf» ότι οι Μουσουλμάνοι είναι «φυλετικά κατώτεροι», ιδεολόγημα το οποίο, πάντως, δεν τον εμπόδισε να συνεργαστεί με τον Al-Husseini. Για να «ιδεολογικοποιήσει», μάλιστα, αυτήν την συνεργασία, μάλλον για να μην φανεί «ανακόλουθος» στα μάτια της ναζιστικής ελίτ, ο Χίτλερ «ανακάλυψε» ότι ο Μουφτής μοιάζει «περισσότερο με Αριο μεταξύ των προγόνων του» και τον ανακήρυξε «επίτιμο Αριο». Αναλόγως «βάφτισε» «Αριους» και όλους τους Βόσνιους Μουσουλμάνους.

image

Αναλόγως, αναφέρει σχετικό αφιέρωμα του timeline.com, 3ο Χάινριχ Χίμλερ, ο διοικητής των SS και ένας από τους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, είπε ότι δεν έχει τίποτα εναντίον του Ισλάμ, επειδή υπόσχεται στους πιστούς του τον «παράδεισο αν πολεμήσουν και πεθάνουν στην μάχη» και ότι ήταν «μια πολύ πρακτική θρησκεία για τους στρατιώτες». Είδε μια ευκαιρία να χειραγωγήσει αυτήν την πεποίθηση. Στην πραγματικότητα ήταν ο Χίμλερ που πρότεινε στον Χίτλερ την δημιουργία Μουσουλμανικών SS. Όμως, η τελική εικόνα, με τους στρατιώτες της 13ης Ορεινής ταξιαρχίας των Waffen SS να φοράνε φέσια με ναζιστικά σύμβολα – ένα μίγμα που το χαρακτήριζε η εσωτερική αντίθεση της κουλτούρας της Μέσης Ανατολής με τον λευκό εθνικισμό – δεν ήταν ακριβώς το προπαγανδιστικό «κελεπούρι» στο οποίο προσδοκούσαν οι ναζί. Φωτογραφίες της εποχής δείχνουν μέλη των SS να κρατούν φυλλάδια με αντισημιτική προπαγάνδα, στα οποία, κρίνοντας από τον τίτλο, οι Εβραίοι εμφανίζονται ως εχθροί του Ισλάμ.

image

Η 13η Ορεινή Ταξιαρχίας των Waffen SS αποτελούνταν από 20.000 στρατιώτες και ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να χτυπήσει την αντίσταση στην κατοχή από τα κομμουνιστικά αντάρτικα τμήματα στην Βοσνία. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν και σε ακόμη επτά επιχειρήσεις των ναζί σε όλα τα Βαλκάνια, παίζοντας ενεργό ρόλο στις αγριότητες που έλαβαν χώρα κατά των Εβραίων στις κατεχόμενες περιοχές. Περίπου 14.000 Βόσνιοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους. Αρχαίες συναγωγές καταστράφηκαν και μερικοί Εβραίοι εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την καταστροφή. Τα τελευταία μέλη της ταξιαρχίας παραδόθηκαν στους Βρετανούς τον Μάη του 1945. Δέκα εκτελέστηκαν για εγκλήματα πολέμου.