Βασανισμοί -που περιλαμβάνουν από ξυλοδαρμό με σιδερόβεργες μέχρι ηλεκτροσόκ- απάνθρωπη σφαγή και παράνομες συνθήκες μεταφοράς είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Guardian για τα ζώα που εξάγονται ζωντανά από χώρες της ΕΕ.

Ads

Το σοκαριστικό βίντεο και οι φωτογραφίες δείχνουν ζωντανά βοοειδή και πρόβατα από Γαλλία, Ρουμανία και Λιθουανία, σε αθλία κατάσταση, ενώ μεταφέρονται με τα «πλοία του θανάτου» από την Ευρώπη στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, σε συνθήκες που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το υλικό συγκέντρωσαν ακτιβιστές της αυστραλιανής οργάνωσης Animals International,  Animal Welfare Foundation (AWF) και Tierschutzbund Zürichοι οποίοι εργάστηκαν μυστικά επί οκτώ μήνες στην Κροατία και σε έξι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας, από όπου γίνονται οι εν λόγω εξαγωγές,  δεν θέλησαν να σχολιάσουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ads

Μάλιστα, ο Guardian απευθύνθηκε στους Conte & Giacomini, ένα ιταλικό δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στη νομοθεσία για τα δικαιώματα των ζώων και τη μεταφορά τους, προκειμένου να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία.

image

«Η ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έγκειται κατά κύριο λόγο στα κράτη – μέλη, η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιορισμένη εξουσία για να επιβάλλει τη νόμιμη μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά και κατά τη σφαγή», σχολίασε στον Guardian εκπρόσωπος της Κομισιόν.

image

Το Eurogroup for Animals, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 700.000 υπογραφές καλώντας την ΕΕ «να θέσει τέρμα στις εξαγωγές- μαζικό βασανισμό των ζώων, η οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό αόρατες για τους πολίτες της ΕΕ»,  τονίζει ο εκπρόσωπος της ομάδας, Reineke Hameleers.

Πολλές  ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι η Κομισιόν αγνόησε όλα τα αιτήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης 1000 σελίδων με παραβάσεις, που παραδόθηκε στις Βρυξέλλες το 2006.

Οι εξαγωγές ζώντων ζώων από την ΕΕ προς τη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία δύο χρόνια, με τις εξαγωγές βοοειδών να έχουν διπλασιαστεί από το 2014 (έως 650.000 πέρυσι), ενώ οι εξαγωγές προβάτων αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο (σε 2,5 εκατομμύρια), κυρίως στη Λιβύη, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Και όλα αυτά, ενώ επιστήμονες από όλον τον κόσμο επισημαίνουν τις βλαβερές συνέπειες από την υπερκατανάλωση κρέατος.

Και τέλος πάντων, όπως ορθά επισημαίνει το animalsinternational.org «ένα ζωντανό ζώο δεν είναι σακί με πατάτες. Αναπνέει. Σκέφτεται. Υποφέρει. Αλλά, για το εξαγωγικό εμπόριο ζώντων ζώων είναι απλά, μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας…»