Την απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να μην μεταδίδονται ζωντανά οι ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής, όπως και τη συγκρότηση υπηρεσιακής επιτροπής η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το υλικό των μαγνητοσκοπήσεων είναι μεταδόσιμο ή όχι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης, Διονύσης Τσακνής.

Ads

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου με αφορμή σημερινό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με την μετάδοση ομιλίας της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια τηλεόραση, ο Διονύσης Τσακνής τόνισε τα εξής:

«Η ΕΡΤ προσφάτως είχε αποστείλει ερώτημα στο ΕΣΡ σχετικά με το αν υποχρεούται ή όχι να μεταδίδει ομιλίες και εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Το ΕΣΡ αποφάσισε – όπως είναι γνωστό σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του συντάκτη του εν λόγω άρθρου – ότι βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος, η ΕΡΤ υποχρεούται να τηρεί αφ’ ενός την αρχή της αναλογικής ισότητας, αφ’ ετέρου δε, να μη μεταδίδει εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, νομικές έννοιες όμως , που όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης, “δεν έχουν τύχει ακόμα νομολογιακής επεξεργασίας και εξειδίκευσης”.

Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της ΕΡΤ αποφασίζει:

1. Οι ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν  θα μεταδίδονται ζωντανά.
2 Συγκροτείται υπηρεσιακή επιτροπή, η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το υλικό των μαγνητοσκοπήσεων  είναι μεταδόσιμο ή όχι.

Ads

Για την ανεξαρτησία και την αδιάβλητη λειτουργία της επιτροπής εγγυώμαι ο ίδιος».

Η ΕΡΤ μετέδωσε χθες, Κυριακή συγκέντρωση των χρυσαυγιτών έξω από τα γραφεία της οργάνωσης για την επέτειο των Ιμίων.

Σημειώνεται ότι, το ζήτημα της μετάδοσης ομιλιών της Χρυσής Αυγής από την ΕΡΤ έχει κατά καιρούς προκαλέσει πλείστες όσες αντιδράσεις.

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΕΣΡ είχε «νίψει τας χείρας του» στο ζήτημα της προβολής της Χρυσής Αυγής από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς), καλώντας τους να κρίνουν «κατά περίσταση» οι ίδιοι αν θα πρέπει να μεταδίδονται ή όχι οι πολιτικές ομιλίες της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Το σχετικό ερώτημα στο ΕΣΡ είχε υποβληθεί από την ΕΡΤ μετά την κριτική που δέχτηκε για τη μετάδοση ομιλιών της Χρυσής Αυγής.