Αν σήμερα ο Κασιδιάρης λουζόταν στο Καστελλόριζο, θα ήταν ίσως αξιοπερίεργο, αλλά και παγερά αδιάφορο· τόσο παγερό, όσο και τα νερά της θάλασσας, Δεκέμβρη μήνα. Ωστόσο, ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Χρήστος Παππάς σήμερα το πρωί  δεν λούζονταν ούτε πλένονταν, αλλά ξεπλύθηκαν για τα καλά –και μάλιστα με ευθύνη και πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου, της κυβέρνησης δηλαδή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ads

Πριν δεκαπέντε περίπου μέρες, ο Π. Καμμένος πρότεινε η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να συνεδριάσει στο Καστελλόριζο, ως μια συμβολική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην Χρυσής Αυγής, διαφώνησαν σε ποικίλους τόνους. Και ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, αντέδρασε και ματαίωσε την εν Καστελλορίζω συνεδρίαση, επικαλούμενος τον τυπικό λόγο ότι οι συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής γίνονται πάντα στη Βουλή. Παράλληλα, ο Κ. Δουζίνας, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είπε και κάτι επί της ουσίας: ότι δεν αποφορτίζουμε έτσι την ένταση –το αντίθετο. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω: οργάνωσε επίσκεψη της Επιτροπής στο Καστελλόριζο –χωρίς μάλιστα να είναι πολύ σαφή τα όρια επίσκεψης και συνεδρίασης.

Ένα πρώτο, σοβαρό θέμα είναι αυτή καθαυτή η πρόταση Καμμένου. Κατά τη γνώμη μου, είναι κακή και επικίνδυνη. Οι όποιες «προκλήσεις» δεν αντιμετωπίζονται έτσι, αλλά κλιμακώνονται. Αν το καλοσκεφτούμε, θα ήταν πολύ ουσιαστικότερο η κυβέρνηση να δείχνει το ενδιαφέρον της για το Καστελλόριζο κάνοντας κάτι για όσους μένουν εκεί –και όχι παράτες. Ωστόσο, και αν δεχτούμε ότι έπρεπε να γίνει επίσκεψη για λόγους συμβολικούς, θα μπορούσε να πάει κάποιος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας,  Εσωτερικών, Γεωργίας –και  όχι η Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών ή ο κατεξοχήν στρατόκαυλος υπουργός, πουλώντας φούμαρα και «πατριωτικές» κορόνες.

Ένα δεύτερο, και ακόμα σοβαρότερο θέμα, είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Καθώς ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δεν συμφώνησαν, στην επίσκεψη μετείχαν μονάχα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής. Κι εδώ το πράγμα χοντραίνει πολύ.

Ads

Αφενός, το πολιτικό μίγμα της σύνθεσης αυτής είναι πια σε επικίνδυνο βαθμό εθνικιστικο-δεξιο-ακροδεξιό. Αφετέρου, είναι ένα θαυμάσιο ξέπλυμα για τη Χρυσή Αυγή, μια μοναδική πάσα γι’ αυτήν. Οι νεοναζί εγκληματίες εντάσσονται στο «εθνικό τόξο» και, ως γνήσιοι πατριωταράδες, πάνε να προστατέψουν τα εθνικά δίκαια και τα νησιά μας από τους «Τουρκαλάδες» –μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και κυβέρνηση,  που τους προσφέρουν αφειδώλευτα –αν είναι δυνατόν!– το συγχωροχάρτι της «εθνικής υπευθυνότητας».

Διαβάζω τις δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνας Κασιμάτη και χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Διαβάζω: «Σε ερώτηση αν την ενοχλεί το γεγονός ότι δεν πήγαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής, η κ. Κασιμάτη απάντησε ότι, “θα έπρεπε να ενοχλούνται τα κόμματα που δεν μετέβησαν εκεί, τα οποία πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη, δίνοντας στη Χρυσή Αυγή την επίφαση πατριωτισμού”». Και χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο, γιατί σκέφτομαι ότι με αυτή τη λογική, τραβώντας τη στα άκρα, πρέπει να αρχίσουμε να κυνηγάμε τους μετανάστες ή να πηγαίνουμε στις γιορτές του Γράμμου μπας και τα μονοπωλήσει η Χρυσή Αυγή…  Και, ακόμα πιο ήρεμα, σκέφτομαι ότι το διακύβευμα, στην επίσκεψη του Καστελλόριζου, δεν είναι ο «πατριωτισμός» και η «υπευθυνότητα», αλλά η πατριδοκαπηλία, η ανευθυνότητα και η δημαγωγία· οπότε, αν είναι έτσι, ναι, ας τις μονοπωλήσουν ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή.

To θέμα της συμμετοχής ή του αποκλεισμού της Χρυσής Αυγής από επιτροπές, συμβούλια, την τηλεόραση έχει τεθεί πολλές φορές και είναι δύσκολο επί της ουσίας. Εδώ όμως έχουμε τρεις ποιοτικές διαφορές:

α) Δεν υπήρχε τίποτα αναγκαστικό. Δεν είχαμε καμιά επιτροπή όπου μετέχουν υποχρεωτικά όλα τα κόμματα. Είχαμε επίσκεψη κάποιων μελών της Επιτροπής. Από τη στιγμή που έγινε φανερό ότι, εκτός των δύο κυβερνητικών κομμάτων, θα μετείχε μόνο η Χρυσή Αυγή, η επίσκεψη μπορούσε και έπρεπε να ματαιωθεί αμέσως.

β) Πολύ χειρότερα, εδώ η κυβέρνηση δεν βρέθηκε προ ουδενός απροόπτου ή σε καμιά δύσκολη θέση. Η ίδια, διά του υπουργού Εθνικής Αμύνης, εμπνεύστηκε και οργάνωσε αυτό το χάλι.

γ) Βρίσκω την πρωτοβουλία πολιτικά άθλια, ακόμα και εγκληματική, αφού δεν υπάρχει γήπεδο πιο προνομιακό για τη Χρυσή Αυγή απ’ ό,τι η πατριδοκαπηλία και ο επιθετικός εθνικισμός. Σε αυτά τα θολά νερά κολυμπάνε σαν το ψάρι στο νερό οι Χρυσαυγίτες, κερδίζοντας εύκολα τις εντυπώσεις.

Μου έρχεται στο μυαλό η εικόνα: στο ίδιο ελικόπτερο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Καμμένος, ο Κασιδιάρης και ο Παππάς. Η κυβέρνηση και οι νεοναζί δίπλα δίπλα. Και μετά  κατεβαίνουν και διαγκωνίζονται σε «πατριωτισμό». Αηδία και ντροπή.

Πηγή: skra-punk.com