Μια στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα και μια στις τρεις στην Ευρώπη, υφίσταται κάποιας μορφής βία, είτε αυτή είναι λεκτική είτε ψυχολογική είτε σωματική.

Ads

Στη χώρα μας, μάλιστα, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολλές οι γυναίκες που δεν αντιδρούν σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης τα οποία αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο.

Οι γυναίκες-θύματα βίας έχουν αρχίσει να μιλάνε περισσότερο, ωστόσο μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9 FM, η η Κωνσταντίνα Μοσχοτά, αντιπρόεδρος του Κέντρου Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών «Καταφύγιο Γυναίκας», σημείωσε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται περισσότερο αλλά χρειάζεται ακόμη «πολλή δουλειά».

Αναφερόμενη στο έργο του «Καταφυγίου Γυναίκας», εξήγησε ότι σκοπός του είναι να συμβάλλει ενεργά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης των γυναικών και να συντελέσει στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της κοινωνικής ανισότητας.

Ads

Για την επίτευξη του σκοπού του, το Καταφύγιο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης σε γυναίκες που έχουν υποστεί στο παρελθόν ή υφίστανται στο παρόν οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης.

Ταυτόχρονα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και το φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών γενικότερα, μέσα από την οργάνωση ποικίλων κοινωνικών δράσεων και τη διεξαγωγή προγραμμάτων ενημέρωσης σε σχολεία, συλλόγους και λοιπούς φορείς.

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου -που έχει καθιερωθεί ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας σε βάρος γυναικών- το «Καταφύγιο της Γυναίκας» διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα χορέψουν όλοι μαζί, με στόχο να μεταδοθεί το μήνυμα για να σπάσει η αλυσίδα της κακοποίησης.