Οι ουρές θα μοιάζουν με την ημέρα που οι τράπεζες δίνουν τις συντάξεις. Το στριμωξίδι θα θυμίζει τους ανυπόμονους επιβάτες πλοίου που φτάνει στο λιμάνι προορισμού του (εκτός αν είναι του Πειραιά, όπου κανείς δε θέλει να κατέβει). Πολιτικοί κάθε λογής θα στοιβάζονται για μια φωτογραφία, μια δήλωση, λίγη εθνική περηφάνια και πολλή υποκρισία. Η Άννα Κορακάκη κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Λογικά, δε θα είναι η μόνη. Και δε θα είναι σίγουρα η μόνη – ανεξάρτητος μεταλλίων – που η ιστορία της θα υπενθυμίζει πόσο πεταμένο έχουμε τον αθλητισμό στην Ελλάδα τις 363 μέρες του χρόνου. Τη μέρα του μεταλλίου είμαστε περήφανοι και ψάχνουμε το σόι της! Ρεπορτάζ της Μαριάννας Αξιοπούλου για το sdna.gr

Ads

Η Φωτεινή Χριστοδούλου είναι η μητέρας της Άννας Κορακάκη. Η μόνη στην οικογένεια που δεν… οπλοφορεί, τουλάχιστον με τον τρόπο που το πράττουν ο σύζυγός της Τάσος και ο μικρός της γιος Διονύσης, ο οποίος ακολούθησε την τρέλα του πατέρα και της αδερφής τους. Οι τρεις τους είναι αχώριστοι όταν έρχεται η ώρα για την προπόνηση. Και πού στ’ αλήθεια γίνεται αυτή η προπόνηση; Μόνο οι συντεταγμένες του google θα μπορούσαν να το προσδιορίσουν έπ’ ακριβώς.

«Οι δυσκολότεροι αγώνες δόθηκαν εκτός αγωνιστικών χώρων. Για να μην πω μηδενική, η στήριξη από την πολιτεία ήταν ελάχιστη. Κάποιες στιγμές έπρεπε να παλέψουμε για τα αυτονόητα και έπρεπε να δοθούν σκληρές μάχες γι’ αυτό. Για τα 25 μέτρα, που παίζει αύριο, δεν υπάρχει καν σκοπευτήριο, προπονείται σε ένα νταμάρι. Για πολλά χρόνια ο άντρας μου δεν μπορούσε να συνοδεύει την κόρη μας στους αγώνες».

image

Ads

Το νταμάρι στον Κορύβολο!

Το αυτοσχέδιο προπονητήριο περιλαμβάνει όλα τα καλά που μπορεί να φανταστεί κάποιος, όπως αποκαλύπτονται στις φωτογραφίες. Έχει σχολικά θρανία, από τα καινούργια κιόλας, έχει στεγανοποιημένη σκεπή, έχει παλέτες που είναι και της μόδας, έχει σχολικές καρέκλες για να αναπαύεται ο αθλητής, μέχρι και στόχους έχει! Η οικογένεια Κορακάκη το έφτιαξε μόνη της, προκειμένου να μπορεί ο Διονύσης και η Άννα να προπονούνται στα 25 μέτρα, αγώνισμα στο οποίο θα δοκιμάσει αύριο την τύχη της η 19χρονη πρωταθλήτρια.

Όπως γίνεται προφανές από το φωτορεπορτάζ, ο χώρος είναι εντελώς πρόχειρος και όπως μάθαμε βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Κορυλόβου, που δροσίζει τη Δράμα. Ο Τάσος Κορακάκης φρόντισε επιμελήθηκε προσωπικά τις… εγκαταστάσεις, ώστε να μπορεί με τα ελάχιστα εφόδια να προπονεί τα παιδιά του στη σκοποβολή 25 μέτρων. Και η πολιτεία; Ας μην κάνουμε περιττές ερωτήσεις!

image

Από τα σχόλια στο Facebook αντιλαμβανόμαστε την απουσία όλων εκείνων που θα τρέξουν στο αεροδρόμιο και θα εξαντλήσουν τη βοήθειά τους στις συγχαρητήριες επιστολές. Προσέξτε! Ούτε καν ευχητήριες, όπως διαβάζουμε από τον πατέρα της Άννας. «Δήμο επειδή ήσουν παρών στην εκδήλωση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας μήπως άκουσες από τον Δήμαρχο να δίνει καμιά ευχή στα δύο παιδιά από τη Δράμα που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες;», σχολίασε σε φωτογραφία ο Τάσος και λίγο πιο κάτω προσθέτει. «Κώστα το θέμα δεν είναι μόνο το σκοπευτήριο. Επειδή έκανα πάρα πολλή υπομονή με τους περισσότερους πολιτικούς τενεκέδες της πόλης μου και έφαγα πολύ παραμύθι για να χαλαρώσω, σε λίγο καιρό θα τα γράψω και με ονόματα».

Όλα τα παραπάνω στη φωτογραφία που ανέβασε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του, στην οποία περιγράφει το μέρος ως το «Το υπέροχο μας σκοπευτήριο για πυροβόλα!  (Ίσως μοναδικό στον κόσμο-οι συνθήκες προπόνησης είναι ιδανικές!)».

image

Πόρτα από την ομοσπονδία!

Το πρόβλημα με την προπόνηση δεν είναι το μοναδικό. Προσπαθώντας να μαζέψουμε όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για το θέμα και συνομιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα την καθημερινότητα της οικογένειας Κορακάκη στη Δράμα, μάθαμε το εξής απίστευτο! Η Άννα Κορακάκη επικοινώνησε με την ομοσπονδία για να της στείλουν σφαίρες και η ομοσπονδία το αρνήθηκε…

Προφανώς και είναι μια πληροφορία που σοκάρει και πιθανότατα μια πληροφορία που θα διαψευστεί από την ΣκΟΕ, ωστόσο η πηγή μας δεν είχε τον παραμικρό λόγο να πει ψέματα. Η παραμέληση της Άννας γίνεται προφανής και από τα σχόλια με μια καλλιτεχνική φωτογραφία που τράβηξε το… νταμάρι που έχουν βαφτίσει προπονητήριο για τα 25 μέτρα σκοποβολής.

«Αναρωτιέμαι εάν η Άννα ζούσε στην Αθήνα εάν για την προπόνηση της η ομοσπονδία θα της υποδείκνυε το ΚΕΒΟΠ ή την Μαλακάσα για την προπόνηση της (δηλαδή να διαλέξει μεταξύ ανύπαρκτου προπονητικού πεδίου ή μετακίνησης αρκετών χιλιομέτρων=έξοδα μεταφοράς και διόδια ) δεδομένου ότι το εθνικό σκοπευτήριο δεν υποστηρίζει το αγώνισμα (spor pistol)», σχολιάζει η Αλεξάνδρα Μανολέσσου και ο Δημήτρης Μιμίδης γράφει με τη σειρά του: «Αδιανόητο μια αθλήτρια του δικού σου επιπέδου να προπονείται σε τέτοιο χώρο που είναι σαν να βγήκε από σκηνικό ταινίας τρόμου…».

image

Η επιτυχία της Άννας Κορακάκη φέρνει στην πρώτη γραμμή όλους εκείνους που ήταν απόντες στην προετοιμασία της και σπεύδουν να γίνουν παρόντες για να καπηλευτούν την επιτυχία της. Ελάχιστοι άνθρωποι ήταν πραγματικά δίπλα της (stoiximan και εστιατόριο πρωτογενούς διατροφής «Ζ» στη Δράμα), ούτως ώστε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να βοηθήσουν στην πορεία της προς μια ακόμα διάκριση. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για μια αθλήτρια – φωτοβολίδα που ήρθε από το πουθενά και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην Βραζιλία, αλλά για μια πρωταθλήτρια που είναι γνωστή στην Ευρώπη.

Μια αθλήτρια που ακόμα και μέσα στην ευτυχία της θυμήθηκε να… αδειάσει την ομοσπονδία που θα έπρεπε να τη βοηθάει. Θα έχει, λοιπόν, τους λόγους της…

image