Ο Αντώνης Σαμαράς επανεμφανίζεται στο προσκήνιο, λέγοντας ότι ήξερε πως θα έχανε τις εκλογές, ενώ αποκαλύπτει ότι οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στην κυβέρνηση της ΝΔ την τότε δόση και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν δεσμευόταν για τίποτε. Για ομολογία του πρώην πρωθυπουργού ότι δέσμευσε τη χώρα με σκληρά μέτρα για να εξαναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «αριστερή παρένθεση», κάνει λόγο η κυβέρνηση.

Ads

Εκτενή συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φιλοξενεί η εφημερίδα Real News που κυκλοφορεί την Κυριακή.  Όπως λέει ο Αντώνης Σαμαράς περίμενε την ήττα του, καθώς «όλοι προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέες εκλογές και θα τις κερδίσει», ενώ αποκαλύπτει ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν “δεσμευόταν” για τίποτε».

Η δήλωση δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου, με στέλεχος της κυβέρνησης να σχολιάζει ανώνυμα ότι «παρόλο, λοιπόν, που γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, ενώ, παράλληλα άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια. Στόχος του, να εξαναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερή παρένθεση, όπως, άλλωστε τόνιζαν εκείνη την εποχή οι διάφοροι συνεργάτες του».

Ο ίδιος πάντως λέει για το σενάριο της αριστερής παρένθεσης: «Το αν αποδειχθούν παρένθεση εξαρτάται μόνον από τους ίδιους. Και μέχρι στιγμής κάνουν τα πάντα για να γίνουν παρένθεση».

Ads

Αναφορικά με το λεγόμενο «sucess story» της κυβέρνησης του, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν φέρει καμιά ευθύνη για την σημερινή ύφεση και υποστηρίζει ότι «εμείς δημιουργήσαμε πλεονάσματα» και ότι τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι χειρότερα από αυτά που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του. «Η Ελλάδα έμπαινε στην κανονικότητα πριν από ενάμιση χρόνο! Και την έβγαλαν», σημειώνει και προβλέπει νέα μέτρα μέσα στο 2016 που «θα αποδειχθούν οδυνηρά για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες δηλώσεις το κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε σε δημοσιογραφικούς κύκλους, υπενθύμισε τα μέτρα που είχε συμφωνήσει με την 5η αξιολόγηση και την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς, τα οποία και θα άρχιζαν να υλοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Όπως ο ίδιος είπε τα μέτρα ήταν:

* Μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι πλειστηριασμοί θα ξεκίναγαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ενώ τα «ραβασάκια» των τραπεζών απλώς θα ειδοποιούσαν τους πολίτες μόνο για το πότε βγαίνει το σπίτι τους «στο σφυρί». Οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν «εργαλείο» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Αντίθετα, σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ στα δάνεια με εγγύηση δημοσίου η προστασία ξεπερνά το 94%! Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει ακόμα και οικονομική ενίσχυση πολιτών σε περιπτώσεις που αδυνατούν να αποπληρώνουν τη δόση.

* Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, η κυβέρνηση της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει σε υπερβολικά –ανέφικτα– πλεονάσματα. Η σύγκριση μ’ αυτά που τελικά απέσπασε, μετά από διαπραγμάτευση η σημερινή κυβέρνηση είναι εμφανής. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ή ειδικός, για να αντιληφθείς ότι όσο μεγαλύτερα ποσά χρειάζεται ως πλεόνασμα τόσο περισσότερα σκληρά μέτρα παίρνεις. Η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα [ποσοστό επί τοις % του ΑΕΠ]. Η διαφορά είναι καθαρή. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει αυτά τα πλεονάσματα του 4,5% να τα διατηρεί επ’ άπειρον! Καμιά χώρα στον κόσμο δεν θα υποσχόταν κάτι τέτοιο… Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα με τα νούμερα, καθώς δηλώνει ότι «θα είχαμε επιτύχει 7% πραγματική ανάπτυξη μέχρι το 2016». Μάλλον για τυπογραφικό λάθος πρόκειται, εκτός και αν δεν συμβουλεύτηκε κανένα οικονομολόγο – έστω και πρωτοετή!

* Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, με την 5η αξιολόγηση, είχαν συμφωνήσει και σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων» σε εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, κ.ά.), απολύσεις στο δημόσιο (που ήδη είχε ξεκινήσει ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης), κατάργηση ειδικών μισθολογίων, συμφωνία για περικοπές στις κύριες συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος κ.ά.

Στη συνέντευξη του, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την εκτίμηση ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά -όπως αναφέρει- σε κάθε περίπτωση «πρέπει μετά τις εκλογές να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγει και τον Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο λέει ότι αποδείχθηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής.

Επιχειρεί μάλιστα ο ίδιος ένα έμμεσο άνοιγμα προς «ευρύτερες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις», λέγοντας πως διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ δείχνει και τους Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Μανιάτη. «Προσέξτε! Υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές. Από τη Δεξιά ως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα», τονίζει. Ο ίδιος αφήνει ανοιχτό να τους δει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αν και ξεκαθαρίζει ότι είναι πρόωρο κάτι τέτοιο και δεν είναι δικό του θέμα να μιλήσει «για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα».

«Ωστόσο, σε όλη τη συνέντευξη γι’ αυτά μιλάει, βέβαια!», σχολίασε στον αντίποδα το στέλεχος της κυβέρνησης.