Το Μάρτιο του 2016 μια ομάδα καλλιτεχνών από τα Ιωάννινα, αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, βρίσκει έναν πρωτότυπο και συγκινητικό τρόπο να απαλύνει το δράμα των ανθρώπων που έφτασαν στην Ελλάδα: περιοδεύοντας σε προσφυγικούς καταυλισμούς και μοιράζοντας χαρά σε μικρούς και μεγάλους πρόσφυγες. Από τότε το Καραβάνι της Χαράς έχει επισκεφθεί μεταξύ άλλων, τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων στην Κόνιτσα, τα Δολιανά, τη Φιλιπιάδα, τον Κατσικά και το ταξίδι συνεχίζεται.

Ads

Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ο Γιώργος Φλώρος θα εκπροσωπήσει το Καραβάνι της Χαράς, στην ειδική τελετή «Solidarity in Αction» που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομάδα της Ευρωαριστεράς ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου προς τιμήν των πολιτών και συλλογικοτήτων που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: Oι Έλληνες «Μικροί Ήρωες» φτάνουν στις Βρυξέλλες

Μίλησε στο tvxs για το πως ξεκίνησε η ομάδα να προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία στα προσφυγόπουλα αλλά και για τις πιο δυνατές στιγμές που έζησαν εκεί.

Ads

image

Πώς ξεκίνησε το Καραβάνι της Χαράς και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Προσωπικά, η ιδέα ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα μου δημιουργήθηκε στη Σουηδία, όταν πριν τρία χρόνια σε μια επίσκεψή μου σε ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σουηδία, ανακάλυψα έκπληκτος ότι ακόμη και η λέξη Ελλάδα προκαλούσε τρόμο στα παιδάκια που συνάντησα. Εκεί μου εξήγησαν ότι τα περισσότερα παιδιά κουβαλούν τραυματικές εμπειρίες από το πέρασμά τους από την Ελλάδα. Αυτή την εμπειρία την κουβαλούσα έκτοτε σαν βάρος και σαν προσωπική ευθύνη αποκατάστασης του στερεότυπου που είχε δημιουργηθεί στους πρόσφυγες για την Ελλάδα. Έτσι, όταν στα τέλη Φλεβάρη συζητούσαμε με φίλους καλλιτέχνες για το τι μπορούμε να κάνουμε για τους πρόσφυγες εδώ, δημιουργήθηκε η ιδέα μιας αλληλέγγυας ομάδας με καλλιτεχνική μορφή. Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2016 από ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές, μουσικούς, παιδαγωγούς, κλόουν αλλά και ευαίσθητους αλληλέγγυους, που θέλουν απλά να συμμετέχουν και να βοηθάνε. Η φιλοσοφία της είναι ακριβώς αυτό που ονομάζεται: ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. Δηλαδή να περιοδεύει και να μοιράζει χαρά στους πρόσφυγες. Σκοπός μας είναι να επισκεπτόμαστε προσφυγικούς καταυλισμούς και να χαρίζουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους.

image

Ποια μέρη έχετε ήδη επισκεφθεί;
 

Όταν ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας, υπολογίζαμε να ξεκινήσουμε από τα Γιάννενα και να φτάσουμε στη Λέσβο σαν τελικό σταθμό. Στη διαδρομή θα επισκεπτόμαστε διάφορους καταυλισμούς όπως Ειδομένη, Κοζάνη, Διαβατά κλπ. Τα γεγονότα όμως μας πρόφτασαν και μας προσπέρασαν όταν δημιουργήθηκαν ξαφνικά και πριν την αναχώρησή μας πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων κοντά στην πόλη μας (Κατσικάς, Κόνιτσα, Φιλιππιάδα, Δολιανά και Τσεπέλοβο. Έτσι αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε αυτά τα κέντρα, κάτι που μας διευκόλυνε μιας και δεν είχαμε περιττά έξοδα για μεταφορές, διαμονή, φαγητό κλπ. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ομάδα μας είναι αμιγώς εθελοντική και για όλα τα έξοδα επιβαρυνόμαστε εμείς οι ίδιοι, όπως μεταφορικά, υλικά απαραίτητα για τις παραστάσεις μας, ακόμη και δωράκια που χαρίζουμε στα παιδιά.

image

Ποιες ήταν οι αντιδράσεις των παιδιών;

Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συμμετείχαν και βοηθούσαν στα δρώμενα. Δεν είναι λίγες οι φορές που ήρθαν με τα μουσικά τους όργανα ή δανείστηκαν τα δικά μας, για να συμμετέχουν και οι ίδιοι μαζί μας. Επειδή επισκεπτόμαστε κατά διαστήματα τους ίδιους καταυλισμούς, τώρα έχουμε δημιουργήσει μια πιο προσωπική επαφή με τους πρόσφυγες. Και αυτό το βλέπεις ήδη από τις αντιδράσεις τους όταν φτάνουμε στον καταυλισμό τους. Το δε συναίσθημά τους  όταν φεύγουμε είναι η απορία πότε θα ξαναπάμε. Για μας, η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι οι αγκαλιές τους, τα φιλιά τους και τα «ευχαριστώ» που μοιράζουν απλόχερα.

image

Ποιες ήταν οι πιο έντονες στιγμές;

Κάθε επίσκεψή μας είναι γεμάτη από έντονες στιγμές. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που ανακάλυψα ότι σε κάθε μου χέρι θα μπορούσαν να με κρατάνε από 5 παιδιά, τα οποία με ακολουθούσαν σε κάθε μου βήμα. Όπως ακόμη δεν θα ξεχάσω την υπέροχη φωνή μιας δεκαεξάχρονης Σύριας από το Κομπάνι που τραγουδούσε μαζί μας. Επίσης δεν μπορώ να ξεχάσω τους δύο δεκατριάχρονους Σύρους που έδωσαν τη δική τους παράσταση ζογκλέρ με πέτρες και λυπάμαι που δεν είχαμε την οικονομική άνεση για να τους χαρίσουμε κορύνες για ζογκλέρ και ξυλοπόδαρα που μας ζητούσαν.

image

Ποια είναι η σημασία της χαράς στη δύσκολη αυτή κατάσταση που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά αλλά και γενικά; 

 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το γέλιο σου δίνει δύναμη, σου δίνει ελπίδα, σου δίνει ζωή. Μέσα από το γέλιο, το τραγούδι, το χορό και το παιχνίδι ξεδίνεις και ταυτόχρονα σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις συναισθήματα που σαν παιδί ίσως δεν μπορείς να τα εκφράσεις με λόγια. Με αυτόν τον τρόπο χτίζεις γέφυρες εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και αδερφικότητας.

image
 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Την Τρίτη, 31 Μαΐου, οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι συλλογικότητες από την Ελλάδα που θα παραβρίσκονται στις Βρυξέλλες, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών για μια παρουσίαση των δράσεών τους και συζήτηση με το κοινό.

Τρίτη, 31 Μαΐου, στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών (Rue de Suède 37, 1060) 18:30-20:30
Τετάρτη, 1η Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην αίθουσα Α1G2, 18:00-21:00.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr

Twitter : @stelioskoul

www.facebook.com /stelioskouloglou