Ο Χουσεΐν Ρασίμ είναι 27 χρονών μουσικός και γεννήθηκε στη Ντιγιάλα στο Ιράκ. Έμαθε να παίζει ούτι στο Ινστιτούτο Μουσικών Σπουδών στη Βαγδάτη, όπου έμεινε για πέντε χρόνια, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα του. Στο Βέλγιο όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή, απέκτησε την περασμένη εβδομάδα το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα.

Ads

 

Την Τετάρτη, 1 Ιουνίου, ο Χουσεΐν θα κλείσει με τη μουσική του την ειδική τελετή «Solidarity in Αction» που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοη Ομάδα της Ευρωαριστεράς ύστερα από πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου προς τιμήν των πολιτών και συλλογικοτήτων που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα.

 

Τον Αύγουστο του 2015 ο Χουσεΐν εγκατέλειψε το Ιράκ. “Έχασα τους γονείς μου στον πόλεμο, ποτέ δεν ένιωσα ασφαλής μετά από αυτό. Εργάστηκα στον αμερικανικό στρατό, σαν μουσικός δεν είναι εύκολο να ζεις σε μια χώρα όπου η μουσική θεωρείται αμαρτία.” θα πει μιλώντας στο tvxs. Μετά την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους αποφάσισε να φύγει για την Ευρώπη. Αρχικά, σχεδίαζε να πάει στη Φινλανδία, μετά τη συμβουλή όμως ενός αμερικανού φίλου, αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι για το Βέλγιο. Δώδεκα μέρες κράτησε το ταξίδι του από τη Βαγδάτη στη Σμύρνη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα. Μέσω της ανοιχτής τότε ακόμα βαλκανικής οδού έφτασε στη Βουδαπέστη όπου κοιμόταν στο δρόμο. Από κει με ένα μικρό αυτοκίνητο στις Βρυξέλλες. Ο Χουσεΐν δε μιλά με θλίψη για το οδοιπορικό του. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λέει: “Ήταν εύκολο ταξίδι, γεμάτο ελπίδα!”

Ads

 

Πάνε έξι χρόνια από τότε που ξεκίνησε να παίζει ούτι ο Χουσεΐν. Όταν εγκατέλειψε το σπίτι του αναγκάστηκε να το αφήσει πίσω. Με τη βοήθεια φίλων που διοργάνωσαν μια συμμετοχική χρηματοδότηση (crowd funding) μπόρεσε να αγογάσει ένα καινούριο ούτι. Πώς ξανάρχισε να παίζει μουσική στις Βρυξέλλες; “Δεν ξέρω πώς να στο εξηγήσω, θα πει, “αλλά νομίζω ότι είμαι συνεχώς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Τώρα συμμετέχω σε τρία προτζεκτ τα Migration, Georgina and Arumbo”

 

Εδώ και λίγο καιρό με μια ομάδα άλλων μουσικών προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Θιβέτ, που διαμένουν όλοι στο Βέλγιο, δημιούργησαν το μουσικό πρότζεκτ “Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες”. Πριν από λίγες μέρες, το CD κυκλοφόρησε από τη βελγική μη κερδοσκοπική εταιρία παραγωγής δίσκων Muziekrepublique.

 

Πώς να σταματήσουμε την προσφυγική κρίση; “Αν σταματήσουμε τον πόλεμο, δε θα χρειάζεται να εγκαταλείψει κανείς το σπίτι του.” απαντά.

 

Ο Χουσεΐν παίζει παραδοσιακή ιρακινή μουσική και το ούτι του είναι για εκείνον το εργαλείο με το οποίο μοιράζεται πάντα με το κοινό ένα μήνυμα ειρήνης . “Όταν παίζω, παίζω πάντα με έναν τρόπο ήρεμομ γαλήνιο και ειρηνικό.”

 

Ακούστε τον Χουσεΐν Ρασίμ στο απόσπασμα Αμερλί από το μουσικό πρότζεκτ Refugees for Refugees.


 

To Αμερλί είναι μια πόλη βορειοανατολικά της Βαγδάτης, η οποία είχε περικυκλωθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους για δύο μήνες. Οι άνθρωποι πολέμησαν για να εμποδίσουν την κατάκτησή της, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών παιδιών μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών, που υπερασπίστηκαν τις οικογένειές τους. Μετά από μια οδυνηρό αγώνα κατάφεραν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Ο Χουσεΐν ήταν πολύ ευτυχής όταν ακούσε αυτή την είδηση, που έδωσε ελπίδα στη χώρα του, ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να νικηθεί.

 

Η εκδήλωση στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί επί δύο συνεχόμενες ημέρες. Την Τρίτη, 31 Μαΐου, οι αλληλέγγυοι πολίτες και οι συλλογικότητες από την Ελλάδα που θα παραβρίσκονται στις Βρυξέλλες, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών για μια παρουσίαση των δράσεών τους και συζήτηση με το κοινό. Την επομένη θα πραγματοποιηθεί η τιμητική τελετή και συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τρίτη, 31 Μαΐου, στην Ελληνική Κοινότητα των Βρυξελλών (Rue de Suède 37, 1060) 18:30-20:30
Τετάρτη, 1η Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στην αίθουσα Α1G2, 18:00-21:00.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr

Twitter : @stelioskoul

www.facebook.com /stelioskouloglou