Σεζάν. Ντεγκά. Γκογκέν. Μονέ. Ρενουάρ. Οι μεγάλοι ιμπρεσιονιστές, στο Παρίσι, είναι συγκεντρωμένοι στο Musée d’Orsay. Το οποίο, παλιά, ήταν σιδηροδρομικός σταθμός.

Ads

Τώρα, η τέχνη των ιμπρεσιονιστών συναντά και πάλι τους γαλλικούς σιδηροδρόμους. Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η SNCF, σε συνεργασία με την 3M, φέρνουν την τέχνη σε όσους χρησιμοποιούν το δημόσιο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας.

Το εσωτερικό των βαγονιών του προαστιακού καλύπτεται από μια λεπτή επιφάνεια φιλμ και το βαγόνι μιμείται αίθουσα στο μουσείο Ορσέ.

Μπορεί πάλι, ένα άλλο βαγόνι να ανακαλεί μπροστά στους οφθαλμούς των επιβατών την αρχιτεκτονική των Βερσαλλιών.

Ads

Σε άλλο βαγόνι, εικόνες από το Cinéma Gaumont, την πιο παλιά κινηματογραφική εταιρεία στην ιστορία.

image

Μετακινούμενοι από το σπίτι στη δουλειά και πίσω, όσοι ταξιδεύουν μπορούν να θαυμάσουν τον πίνακα «Πρωινό, ηλιόφως» του Καμίλ Πισαρό. Τα «Μπλε νούφαρα» του Κλώντ Μονέ. Τα ζωηρά βιτρό του ίδιου του μουσείου Ορσέ.

Δεν είναι μόνο ότι η ομορφιά συναντά μία άχαρη μετακίνηση με δημόσιο μέσο μεταφοράς. Η πρωτοβουλία υπενθυμίζει τη σχέση του σιδηροδρόμου με την τέχνη:

Για παράδειγμα, η γραμμή J, που συνδέει τον σταθμό Σεν Λαζάρ με τον σταθμό Βερνόν, διασχίζει τοπία που στάθηκαν πηγές έμπνευσης σπουδαίων ιμπρεσιονιστών ζωγράφων.

Κατακόρυφα «έπεσαν» τα περιστατικά γκράφιτι στους τοίχους των βαγονιών. Μειώθηκαν οι κάθε φύσεως βανδαλισμοί.

Το μάτι βλέπει ομορφιά, το μυαλό ησυχάζει, η διαδρομή από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι δεν είναι πια μια μουντή ρουτίνα.

ΑΠΕ –